The Mermaid Diary

nånting vettigt ut ur Paradise Hotel

"Jag är väldigt glad över att mitt blogginlägg om feminism har fått så stor uppmärksamhet. Killar som tidigare såg upp till mig för att jag har haft många sexpartners ser nu upp till mig för att jag förespråkar jämställdhet och placerar mannen precis där han ska vara – varken över eller under kvinnan, men jämte.

 

Många har hört av sig och tackat mig för att jag skrev det jag skrev. Flera av dem har varit unga killar som också sett ojämställdheten vi lever med varje dag, men som valt att inte prata högt om det, av rädsla för att uppfattas som omanliga.

 

Innan jag kom med i Paradise Hotel tänkte jag ofta att det var synd att deltagarna i dokusåpor inte använde sitt kändisskap för att nå ut till och påverka unga människor. Tyvärr är det många som snarare beter sig som svin och förstärker könsnormer och ojämställdhet.

 

Jag tror inte att det är för att de är onda eller dåliga människor, utan att de gör så för att de är rädda att uppfattas som omanliga. Men det blir en ond cirkel som påverkar de som ser upp till de som beter sig svinigt.

 

Jag känner ofta att andra killar ser upp till mig. Det kanske inte låter så charmigt när man skriver det rakt ut, men det har känts så. Andra killar har liksom sökt bekräftelse hos mig, som att de vill att jag ska gilla dem.

 

Jag ska inte överdriva, jag sökte till Paradise Hotel mest för att jag tyckte att det verkade vara en kul grej att testa – jag trodde inte ens att jag skulle komma med – men samtidigt fanns det en önskan om att vara med och använda kändisskapet till någonting bra.

 

Paradise Hotel har inte världens bästa rykte. Program där man knullar i tv och tjänar på att svika de som litar på dig har sällan det. Men det når ut till väldigt många människor. Tänk vad mycket det hade kostat att köpa den uppmärksamheten som reklam – på bästa sändningstid, flera dagar i veckan. Jag har fått det gratis, och då vill jag använda det till att förändra saker som är dåliga.

 

Jag tror till exempel att det är ett steg åt rätt håll att förändra hur vi använder ordet ”king”. I dag används det om killar som beter sig som mansgrisar och ser ner på kvinnor. Men det finns inget kungligt i det. Att bete sig som ett svin ska inte ge status. Att vara en mansgris borde få alla andra människor att vända dig ryggen.

 

Det är någonting sjukt med vårt samhälle när den primitiva bilden av mannen som härskare och kvinnan dess undersåte, får leva fritt. Tänk på alla kvinnor som mår dåligt över att kallas slampa eller hora. Samtidigt som män hyllas om de ligger runt med en massa olika tjejer. Om du inte känner att det luktar dubbelmoral på mils avstånd, måste det vara något fel på din näsa. Om du tror att du har rätt att ha åsikter om vem eller hur många någon annan människa ligger med, måste det vara något fel på din moral.

 

En persons sexliv ska definiera hur andra människor ser på dig. Jag vill inte att unga killar ska titta på mig och tänka ”han har legat med många, han är en king". Jag skäms inte för hur många jag har legat med, och ingen annan ska behöva skämmas för det. Om jag ska bli sedd som "king" ska det vara för att jag gör saker som är bra, som att bry mig om andra människor eller att jag vill att samhället ska bli mer jämställt.

 

Det är den bilden och det tankesättet jag vill unga killar ska omfamna och börja leva efter. Kan det jag säger eller skriver vara en liten del i att bygga en mer jämställd och rättvis värld så kommer jag vara överlycklig.

 

Jag är feminist, och jag är stolt över det.

Smail Alihodzic,
Deltagare i Paradise Hotel

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas