The Mermaid Diary

FILIPPINERNA

Jag känner att jag måste följa upp mitt förra inlägg.. senaste tiden har varit otroligt nedstämnd här hemma över den extrema katastrofen som har hänt i en del av Filippinerna.Tänkte börja med att säga att ingen av min 'familj' eller vänner har blivit skadade eller påverkade utav stormen utom att elen har varit avstängd i en vecka. Ön jag är bosatt på i Filippinerna blev inte heller skadat alls vilket jag är otrooooligt tacksam och glad för. Man hade förutspått att tyfonen Yolanda/Haiyan skulle storma rakt in över Boracay men tyfonen ändrade riktining en aning och anlände dessutom 4 timmar tidigare en vad man trott, när det var låg tid vilket spelar otroligt stor roll i ett sånt här läge. Låg tid betyder att vattnet drar sig tillbaka märkbart mycket från stranden vissa tidpunkter på dan (det ska hända). OM det hade gått som man TRODDE hade det blivit enorma vågor och antaglien hela ön skulle ha varit under vatten, MEN DET HÄNDE JU INTE och det är en obeskrivlig tacksamhet jag känner för det. 

Men nu till det som HAR HÄNT: Staden Tabcoloban är den som är värst drabbad, 80% av staden är täckt av vatten! Pga av att den starka vinden orsakade 15 meter höga vågor, som en tsunami forsade vattnet från havet in över staden (1km), med oemotståndlig kraft, husen rasade in, bilarna flöt bort, allt rasade och folk drunknade. 10 000 + människor har dött av det här i EN provins. Många områden har fortfarande inte fått någon hjälp! Det ska sägas att otroligt många människor blev INTE informerade att en tyfon var på väg, dom hade ingen chans att förbereda sig alls, därför är döds siffran så hög. Förväntar man sig inte en storm och tsunami så går man ju runt på gatorna som vanligt istället för att evakuera.4 miljoner människor har påverkats av det här: Tex har dom ingen mat, inget rent säkert dricks vatten, ingen sjukvård vilket det säkerligen är många som är i desperat behov av just nu, folk behöver räddas, djur behövs ta hand om, elen funkar inte.. Och dom behöver självklart någonstans att bo! Tillfälliga boenden och sen ska hela städer renas upp och byggas upp igen det kräver väldigt mycket stöd från oss andra länder och det är vårt ansvar att ta hand om våra med människor, särkilt när det här extrem vädret inte hade varit så extremt om inte vi hade konsumerat så otroligt överdrivit mycket!! 

Jag kommer åka ner i Januari någon gång, då det som sagt är som mitt andra hem och jag trivs otroligt bra där, och då kommer jag&min mamma åka till dom områden som nu blivit drabbade av tyfonen, och göra all den välgörenhet vi kan. Vet inte vad det skulle vara i dagsläget men troligtvis på något sätt hjälpa till familjer att bygga upp deras hus igen och lära folk att simma. Självklart har min familj skänkt massor, det kan ni också! En liten gåva gör stor skillnad, om ni scrollar ner på min blogg så kommer ni hitta en annons till höger där ni enkelt kan smsa till ett nummer och skänka 50 kr. 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas